Psychisch gezonde mensen voelen zich over het algemeen tevreden. Ze zijn in staat om te genieten, denken positief, kunnen omgaan met tegenslagen en zijn tevreden met hun sociale relaties.

Mensen die psychisch ongezond zijn kunnen door situaties, gebeurtenissen of omstandigheden uit balans zijn gebracht. Wat ooit vanzelfsprekend was, kost ineens veel meer moeite en energie. Hierdoor kun je het idee hebben een ander mens te zijn geworden en merken dat je andere meningen en opvattingen hebt ontwikkeld dan in een psychisch gezondere periode.

Je kunt jezelf down voelen, angsten ontwikkelen en druk-, stress- en spanningsklachten ervaren. Dit kan zichzelf uiten in lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, lusteloosheid, rusteloosheid, vermoeidheid, duizeligheid of buikpijn. Dit noemen we psychosomatische klachten.

We kunnen hierbij ondersteunen door middel van begeleiding en behandeling om dergelijke patronen te doorbreken. We helpen je de regie terug te nemen zodat je zelf weer richting kunt geven aan het eigen leven.

Preventie van dit onderwerp is al jarenlang een belangrijke aandachtspunt voor de volksgezondheid. Helaas zijn er nog weinig mogelijkheden om hierbij preventief te kunnen handelen.

Psychisch functioneren 1 Psychisch functioneren 2