Inzicht in het eigen kunnen noemen we zelfinzicht. Wanneer je hierover beschikt, ben je in staat objectief naar jezelf te kijken. Dit wil zeggen dat je een goed beeld hebt van waarom jij bent wie je bent en hoe jij door anderen wordt gezien. Je weet wat je sterke punten zijn, maar ook wat je minder sterke punten zijn. Dit noemen we kwaliteiten en valkuilen.

Wanneer je dit weet heb je een waarheidsgetrouw zelfbeeld, waarbij je jouw kwaliteiten niet over- of onderschat. Je vindt hierdoor sneller een passende plaats in de maatschappij en je bent sneller in staat om jezelf gezond en gelukkig te voelen.

Zo ontdek je bijvoorbeeld wat jouw opvoeding voor invloed heeft gehad op de persoon die jij nu bent; de manier waarop jij jezelf presenteert richting anderen, de manieren waarop je contact aangaat en onderhoud met anderen en hen ook weet te begrijpen. Maar ook de manier waarop je in staat bent om de ruimte te nemen om jezelf te kunnen zijn, de manier waarop je emoties/stemmingen weet aan te geven en jij jouw kwaliteiten weet te benutten.

Een goed zelfinzicht ontwikkelen vraagt vooral een juiste houding: je bent bereid te leren en durft fouten te maken. Hierdoor durf je uit je comfortzone te komen en uitdagingen aan te gaan. Zelfinzicht ontwikkelen is niet gemakkelijk en vraagt om inspanning. Door hier bewust mee aan de slag te gaan en feedback te vragen van anderen, ben je in staat stappen te zetten in je persoonlijke ontwikkeling!

Inzicht in eigen functioneren 1 Inzicht in eigen functioneren 2